Dordogne

De Dordogne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk.
Het is genoemd naar de gelijknamige rivier die er van oost naar west doorheen stroomt en bij Bordeaux de zee bereikt. Dankzij de Dordogne-rivier is het een vruchtbare streek, glooiend, en prachtig groen, ook in de zomer.
Vroeger werd het gebied de “Perigord” genoemd, een naam die nog steeds gebruikt wordt bij toeristische bezienswaardigheden, of op authentieke producten.
Van oudsher zijn bekende streekspecialiteiten: noten en notenlikeur, knoflooksoep (tourain) eekhoorntjesbrood (in het Frans heet deze paddestoel: cêpes) foie gras (ganzelever) met een glas Monbazillac (witte zoete wijn), de salade gésiers (lauwwarme eendenmaagjes) en natuurlijk wijn èn wijn: Bergerac ligt op een half uur rijden ten westen van het Lac de Veronne. En Bordeaux ligt op twee uur rijden ten westen van het Lac de Veronne. De Pyreneeën in het zuiden liggen op drie uur rijden. In het nabij gelegen Chateau de Biron zijn vaak tijdelijke tentoonstellingen met moderne kunst. Op een kleine drie kwartier rijden van het Lac de Veronne heeft de kunstenaar Zadkin gewoond, zijn atelier is nu een museum, met zijn werk en andere moderne kunst.
Andere, meer traditionele bezienswaardigheden in de Dordogne zijn grotten uit de pre-historie, en bijvoorbeeld het chateau Les Milandes van Josephine Baker.De rivier is in de zomer geliefd bij dagjesmensen, kano’s zijn overal langs de oevers te huur.

Monpazier
Lac de Veronne ligt op 2 km van het vestingstadje Monpazier, gesticht door de Engelsen ten tijde van Frans/Engelse oorlog (de 100-jarige oorlog). Het is met zorg gerestaureerd en kenmerkend zijn de vele kleine straatjes en steegjes die uitkomen op het plein met arcaden.
In Monpazier zijn gezellige terrasjes en restaurants, een markt op donderdagochtend, en er zijn bakkers, slagers, pizzeria’s en een wijnboer. Er loopt vanaf Lac de Veronne een eeuwenoud en knoestig wandelpaadje naar Monpazier, langs het Chateau de Marsalès. Vanaf Lac de Veronne hebben we ook wandel- routes uitgezet, variërend van 5 tot 30 km; en fiets-routes van 20 tot 80 km. We verstrekken ze gratis, met ingetekende kaartjes.

vakantie aan een Frans meertje met paarden en bootjes