praten zonder woorden

Leren begrijpen wat je pony wil
Niets doen is ook iets doen, vaak heel belangrijk
wijken voor lichte druk
Boswandeling met je pony
IJsje gehaald op het terras, samen met Sjampie
Met twee pony’s
ook in het voorjaar geven we de cursus Connectie
Zonder bit, maar mèt energie
Grazen vindt hij fijn, en soms gaan we zwemmen
Wil je ontdekken hoe je een echte connectie krijgt met je pony of paard? Zodat waar je ook gaat of staat, jij belangrijk voor hem bent, minstens zo belangrijk als zijn kuddegenoot? Ben je nieuwsgierig naar wat je dan allemaal wel en niet moet doen? Dan is dit de ideale cursus. Tijdens deze 1-weekse training krijg je elke dag 2 uur les. Je leert begrijpen waarom een pony voor je weg kan lopen als je hem ophaalt uit de wei, waarom sommige pony’s onaardig zijn als je bij hun stal komt, waarom pony’s wel graag achter hun vriend aanlopen, maar soms geen interesse in jou lijken te hebben, waarom ze onverwacht schrikken terwijl jij niks engs ziet, of waarom ze trekken aan het touw en hoe je dat kan oplossen.
Het slechte nieuws is: het komt niet door de pony, maar het komt door jou…:-(
Het goede nieuws is: je leert tijdens deze training hoe jouw gedrag van invloed is op dat van je pony

Prooidier (hij) en roofdier (jij)
Paarden en pony’s reageren compleet anders dan mensen. Paarden en pony’s worden geboren als prooidieren (een dier dat wordt gegeten) en mensen worden geboren als roofdieren (vleeseters). Dat betekent dat onze reflexen verschillend zijn. Let maar eens op: gooi ik een bal naar een paard dan vindt hij dat eng en loopt hard weg, op een afstandje voelt hij zich pas weer veilig. Gooi ik een bal naar jou, dan probeer je hem te vangen, en hoop je dat je het spelletje gaat winnen.

Wijken voor druk
En er is nog iets. Paarden en pony’s reageren van nature op ‘energie’; ze wijken bijvoorbeeld voor druk (en de toegeworpen bal heeft ie vast ervaren als druk). Ze reageren ook op druk die afneemt. Doe ik een stapje achteruit, dan komt de pony naar me toe. (Ook als ik onbewust en per ongeluk een stap achteruit doe, terwijl ik eigenlijk wilde dat hij juist nìet nog meer naar me toe zou komen).

Lichaamstaal
Paarden en pony’s hinniken wel, maar ze praten vooral met hun lichaam. Ze snappen van elkaar wat ze bedoelen als ze een oor bewegen, een schouder verplaatsen, zwiepen met hun staart. En dit zijn slechts drie voorbeelden van alle lichaamstaal die een paard gebruikt om zich uit te drukken.

Ademhaling
Een paard kan de kleinste beweging die wij maken zien. Zelfs onze manier van ademhalen. Zijn we uitbundig of zenuwachtig, dan halen we anders adem dan wanneer we heel ontspannen zijn.

Het paard is een spiegel
Paarden en pony’s zijn heel gevoelig. Ze reageren al op je ademhaling. Daarom wordt wel gezegd: ‘een paard is een spiegel’. Aan het gedrag van het paard kun je zien, hoe zijn mens is.

In connectie met je pony
Samen zijn, met elkaar optrekken, vrienden worden en uiteindelijk een prettig team zijn?
Het begint met elkaar echt te begrijpen:

  – je leert hoe je zelf kunt bewegen, om voor het paard begrijpelijk te zijn;
  – je leert ook dat niets doen vaak beter is dan iets doen! Daarom ga je ook leren rustig in de wei te zitten en onderdeel van de kudde te worden. Het is voor de meeste mensen heel moeilijk om niets te doen;
  – we gaan in de buitenbak los oefenen: de pony is vrij en kan reageren op jouw bewegingen, maar hij kan ook iets heel anders doen. Wees niet teleurgesteld of boos, maar accepteer het. Je zal zien: daarna gaat het een stuk makkelijker;
  – we maken wandelingen naast de pony over de bospaadjes naar een heerlijk grasje;
  – we maken ook wel eens een buitenritje, maar… we rijden zònder bit, zonder zweepje, zonder sporen. Met gebruik van onze lichaamstaal en onze ‘energie’. En ook dat ga je leren in deze trainingsweek;
  – als het warm is, gaan we misschien het water in

Natuurlijk is er ook aandacht voor verzorging. Cyrius heeft maanblindheid aan één oog en krijgt daarom als het zonnig is een vliegenmasker op. Hij laat het vol vertrouwen toe
Doe je mee? Schrijf je dan tijdig in
Als dit je aanspreekt, ben je van harte welkom bij deze 1-weekse training Connectie aan het Lac de Veronne. Wacht niet te lang met reserveren want er zijn een beperkt aantal plaatsen.

Op zondagmiddag is er de kennismaking en geven we een kleine demonstratie; je hebt les van maandag t/m vrijdag. In het weekeinde zijn de pony’s vrij. Een cursusplek moet je wel vooraf reserveren, ter plekke inschrijven kan niet. Je krijgt les in het Nederlands.

Prijs: 299,- euro per persoon per week
(5 x 2 uur).

Dit zijn de weken waarin de 1-weekse training / Connectie-cursus wordt gegeven:
mei-vakantie:
zondag 23 april t/m vrijdag 12 mei
zomervakantie
elke zondag vanaf 2 juli t/m vrijdag 8 september
herfstvakantie
vanaf zondag 15 oktober t/m vrijdag 27 oktober
Andere weken in overleg

vakantie aan een Frans meertje met paarden en bootjes