beeldverhaal

Usman is vrij in zijn keuze om mij wel of niet te volgen, hij kiest er voor om de connectie niet te verbreken
Usman volgt mij in vrijheid tussen de obstakels door
Op mijn verzoek gaat hij onder het poortje door (voorbereiding op bijv. trailerladen)

Op de foto hierboven zie je Margot met haar twee paarden Usman en Querio.

Op de foto’s hier links zie je een klein beeldverhaal over Clever Horsemanship. Zodat het wat meer voor je gaat spreken als we het hebben over: ‘oefenen in vrijheid’ of ‘het paard kan ook weggaan als hij geen connectie met je heeft’ of ‘oefeningen ter voorbereiding van trailer laden’.

Bij onze cursus ligt de focus vooral op: het paard leren ‘lezen’. Waarom doet hij wat hij doet; wat zegt hij met zijn lichaamstaal; en hoe kan jij daarop antwoorden met jouw lichaamstaal.

We vinden het belangrijk om aandacht aan het welzijn van het paard te besteden. Het paard is een prooidier en hij herkent ons – hoe goed we het ook met hem voorhebben – als roofdier. En omdat hij een prooidier is, is de reflex van het paard wanneer hij iets eng of spannend vindt: bewegen en uiteindelijk: vluchten. Het paard is een vluchtdier.

Het is aan ons om zijn paardenleven zo aangenaam mogelijk te maken, het is aan ons om hem echt als paard te leren zien (en niet als troeteldier, hond, slaaf etc.).

Immers (vrij naar Ray Hunt):

het is niet het paard dat mìj heeft uitgekozen, maar ik ben me met zìjn leven gaan bemoeien

En natuurlijk is het ook onze taak – voor zijn en onze veiligheid – om hem te laten wennen aan de (scary) attributen in een bestaan met mensen. Zoals daar zijn: opwapperende dingen, plotseling lawaai, claustrofobische trailers, traptreden, etc. Zodat hij moediger wordt, en meer vertrouwen in zichzelf krijgt, en dus minder snel in zijn vlucht-reflex zal schieten.

Om dat te bereiken zal je eerst de basis onder de knie moeten krijgen:
een goede connectie met je paard.
Daarvoor kun je een aantal oefeningen doen, samen met je paard, maar ook in je eentje, zònder je paard.
Tijdens de cursus reiken we je die tools aan.
Is de connectie eenmaal goed, dan krijg je de volgende fase: grond-oefeningen, waarbij je op de grond met het paard ‘oefeningen’ doet. Zowel vrij (hij kan gaan en staan waar hij wil) als aan een leadrope/halster.

In de video hieronder zie je Margot een serie oefeningen (14 in totaal) doen, de basis voor grondwerk. De teksten in de video zijn in het Frans, maar trek je daar niets van aan. We geven de cursus in het Nederlands:

Gaat dat goed, dan zijn het paard en jij klaar samen verder te oefenen: vrij werk (liberty) en grondwerk-oefeningen ter voorbereiding op het rijden. Maar wanneer we er op uit trekken, gebruiken we geen bit, geen sporen en ook geen zweepje.

Al deze aspecten komen aan de orde in onze verschillende cursussen. Voor jong en oud. Aan het Lac de Veronne.

zie hier een kleine demo van Al Fonce & Margot voor ‘stap en stop’ met touwhalster

En tot slot een lief filmpje waarin je kunt zien hoe zacht Lupo (en zijn kudde) is met de kleine Nila

vakantie aan een Frans meertje met paarden en bootjes