Dordogne

De Dordogne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk.
Het is genoemd naar de gelijknamige rivier die er van oost naar west doorheen stroomt en bij Bordeaux de zee bereikt. Dankzij de Dordogne-rivier is het een vruchtbare streek, glooiend, en prachtig groen, ook in de zomer.
Vroeger werd het gebied de “Perigord” genoemd, een naam die nog steeds gebruikt wordt bij toeristische bezienswaardigheden, of op authentieke producten.
Van oudsher zijn bekende streekspecialiteiten: noten en notenlikeur, knoflooksoep (tourain) eekhoorntjesbrood (in het Frans heet deze paddestoel: cêpes) en natuurlijk wijn èn wijn: Bergerac ligt op een half uur rijden ten westen van het Lac de Veronne. En Bordeaux ligt op twee uur rijden ten westen van het Lac de Veronne.
De Pyreneeën in het zuiden liggen op drie uur rijden.

Op 6 km van het Lac de Veronne ligt Chateau de Biron, hier zijn vaak tijdelijke tentoonstellingen met moderne kunst. Het kasteel ligt hoog op een heuvel en bij helder weer kun je de Pyreneeën zien
Op een kleine drie kwartier rijden van het Lac de Veronne heeft de kunstenaar Zadkin gewoond, zijn atelier is nu een museum, met zijn werk en andere moderne kunst.
Traditionele bezienswaardigheden in de Dordogne zijn grotten uit de pre-historie, zoals in Les Eyzies, ook wel hèt centrum van de Neanderthaler genoemd. Het chateau Les Milandes van Josephine Baker, met valkeniersshow, is eveneens een trekpleister.
De rivier is in de zomer geliefd bij dagjesmensen, kano’s zijn overal langs de oevers te huur.
Limeuil ligt aan 2 rivieren: de Vézère en de Dordogne, beide met fotogenieke boogbruggen
Iets verderop aan de Vézère ligt Le Bugue met een openluchtmuseum (32 km).
In Bergerac (45 km) staat het standbeeld van de beroemde Cyrano de Bergerac, deze stad ligt aan de rivier Dordogne
Sarlat wordt de parel van de Dordogne genoemd vanwege zijn kenmerkende architectuur. En onderweg naar Sarlat kun je de kastelen van Castelnaud en Beynac bezichtigen
Tijdens een tochtje in een kano over de Dordogne zie je vanaf het water die prachtige kastelen liggen hoog op de rotsen

Monpazier
Lac de Veronne ligt op 2 km van het vestingstadje Monpazier, gesticht door de Engelsen ten tijde van Frans/Engelse oorlog (de 100-jarige oorlog). Het is met zorg gerestaureerd en kenmerkend zijn de vele kleine straatjes en steegjes die uitkomen op het plein met arcaden.
In Monpazier zijn gezellige terrasjes en restaurants, een markt op donderdagochtend, en er zijn bakkers, slagers, pizzeria’s en een wijnboer.
Er loopt vanaf Lac de Veronne een eeuwenoud en knoestig wandelpaadje naar Monpazier, langs het Chateau de Marsalès.
Vanaf Lac de Veronne hebben we ook wandel-routes uitgezet, variërend van 5 tot 30 km, en zoveel mogelijk gebruikmakend van de GR-paden, de rood/wit gemarkeerde Grande Randonée paden die door heel Frankrijk lopen; en fiets-routes van 20 tot 80 km. We verstrekken ze gratis, met ingetekende kaartjes. Ook hebben we een paar leenfietsen die je gratis kunt gebruiken.

In de zomer is er een klassiek muziekfestival in Monpazier, Biron en Bergerac, en zijn er verschillende brocante-markten.
In Tremolat en Les Eyzies vind je restaurants uit de Michelingids
Op de pleinen in diverse dorpjes kun je ’s avonds genieten van streekspecialiteiten, soirees die de boeren organiseren met producten die zo van het land komen.
Dus, hou je van rust, natuur, cultuurhistorie en lekker eten, dan is er nog maar één ding te doen: reserveer nu je volgende vakantie aan het Lac de Veronne

vakantie aan een Frans meertje met paarden en bootjes