plezier met paarden in de mei-vakantie (1)

Van 23 tot 30 april èn van 30 april tot 7 mei kun je meedoen aan de cursus Clever Horsemanship aan het Lac de Veronne.

Natuurlijk, paarden zijn vluchtdieren, maar – hoe onbedoeld ook – meestal komt het door onszelf als het paard van streek raakt, als hij angstig is, of niet mee wil doen, ‘eigenwijs’ of ‘moeilijk’ is. Hoe kun je dat gedrag ombuigen? Paarden en pony’s zijn van nature kudde-dieren, die het liefst samen zijn, samen grazen, doezelen en spelen. En hun energie sparen voor als ze echt moeten vluchten.
Daarom is het zo belangrijk dat het paard het fijn vindt bij zijn mens, dat je zijn vriend èn leider bent, dat je beter bent dan zijn kudde-genoten, dat hij je ziet als het beste en belangrijkste paard…! Maar hoe bereik je dat?
.

zwemmen met paarden
Niet te dikke kleren aan, dan zijn die weer snel droog

In deze cursusweek komt dat allemaal aan de orde:
hoe kunnen we beter met het paard communiceren, zodat hij graag met ons mee gaat? Zonder dat je een bit, een zweep, sporen (dwang) nodig hebt. Om een betere communicatie te ontwikkelen is het belangrijk tijd met de paarden door te brengen, dat we onze manier van bewegen verbeteren. En dat we de lichaamstaal van het paard begrijpen èn daar met onze lichaamstaal op kunnen antwoorden.

Communiceren, op een voor het paard natuurlijke manier.

Ben je daarin geïnteresseerd, kom dan in de meivakantie naar het Lac de Veronne. Je kan in deze vakantieweek optrekken met de kudde, ze leren zien en begrijpen, en samen oefeningen doen met één of meerdere paarden naar keuze

“Ze zeggen dat paarden claustrofobisch zijn, maar ik vind het in de trailer wel fijn”

Je hebt drie dagen ’s ochtends èn ’s middags les, en twee dagen een dagdeel. Het voorjaar in de Dordogne is prachtig: het frisse groen, de al krachtige zon en een heerlijke temperatuur. Traditiegetrouw gaan we in de mei-vakantie altijd voor het eerst na de winter het water in. De paarden en pony’s hebben er echt weer zin in (zie de foto hierboven, met Sjampie).
Huur één van de vakantie-huisjes of een tenthuisje.
Wat kun je verwachten van zo’n paardenweek? Het programma ligt nooit helemaal vast, omdat het paard en de cursist samen het tempo en de oefeningen bepalen, en het plezier voor beiden voor op staat, maar hieronder een voorbeeld van wat er zoal aan de orde komt

Programma cursus in de mei-vakantie

Zaterdag: aankomst en installeren
Zondagmiddag:
kennismaking en kleine demonstratie. Het hele gezin is hierbij welkom
Maandagochtend:
natuurlijk gaan we eerst kijken bij de drie kuddes: hoe communiceren ze onderling, en wat doen wij? Waarom is lichaamstaal zo belangrijk?
Hoe krijg je een sterke connectie zodat jij en je paard daarna plezier hebben met ‘liberty’ en oefeningen in vrijheid?
Maandagmiddag:
Ademhalingsoefeningen ìn de kudde. Je ervaart waar je grens ligt: hoe voel je of een pony bij je komt uit nieuwsgierigheid, uit vriendelijkheid, of omdat hij opdringerig is? En hoe kun je daar op reageren? Je maakt kennis met de verschillende karakters in de kudde. We gaan borstelen en verzorgen, niet om ze mooi schoon te krijgen, maar voor een goede connectie. Je leert om de bewegingen van je paard goed te interpreteren. Hoe zetten ze hun voeten neer, hoe bewegen ze hun staart, hals, hoofd? Daarna brengen we de paarden naar een andere wei, ze lopen los. Hoe voelt de energie van de bewegende kudde? Wat gebeurt er wanneer je zelf langzamer gaat lopen of juist je pas versneld, met meer of minder energie?
Dinsdagochtend:
eerst meer uitleg in detail wat de invloed is van je bewegingen (je lichaamstaal) op de bewegingen van het paard. Sommige paardenmensen hebben het over ‘spiegelen’, ‘het paard spiegelt je’. Maar wat wordt daarmee nu eigenlijk bedoelt? En kun je dat zelf ervaren? Je gaat oefenen met een van de paarden.
Het paard is vrij, zodat je goed kunt zien hoe hij reageert op grote en kleine bewegingen. Wat is escalerende druk? En hoe vang je de aandacht van het paard, als hij je negeert? Iedere cursist oefent om de beurt, door naar elkaar te kijken ontdek je ook veel, soms zelfs meer dan wanneer je zelf bezig bent
Dinsdagmiddag:
eerst na-bespreking over je ervaringen van de ochtend. Daarna gaan we ons meer richten op kleine bewegingen, samen met een paard: de stand van je voeten, de invloed van je navel, het belang van ritme en timing. Ook kan je rijden in de bak: hoe gebruik je nu je navel, je energie, ritme en timing?
We brengen het paard terug naar zijn kudde en je blijft bij hem. Ook wanneer hij niets doet, doe je samen met het paard he-le-maal niets (behalve genieten van zijn aanwezigheid, van samen zijn met het paard), want niets doen is ook iets doen en voor paarden heel belangrijk.
Woensdagochtend:
Eerst een inleiding en een demonstratie over werken in de bak en in de roundpen, terwijl het paard een halster omheen heeft en aan de leadrope vast zit. Welke gymnastiserende bewegingen kan je het paard laten maken en hoe bereid je hem voor op trailer-laden of op omgaan met enge voorwerpen? Daarna zelf oefenen.
’s Middags vrij zodat je tijd hebt om – met je gezin – iets van de omgeving te gaan zien
Donderdagochtend is er markt in Monpazier, dus vrij te besteden
Donderdagmiddag:
Eerst doen we ademhalingsoefeningen en oefenen we op elkaar met energie en druk geven (zonder paard). Daarna haal jezelf een paard uit de kudde om mee te oefenen in de bak, en daarna gaan we naar buiten, een wandeling over de paadjes op en om het terrein. Wie wil kan er ook op (afhankelijk ook van het niveau).
Vrijdagochtend:
we herhalen alle stappen van afgelopen dagen en je kunt oefenen op die onderdelen die je nog wilt verbeteren
Vrijdagmiddag: we gaan wandelen of rijden over de bospaden in de omgeving en wie wil mag met het paard het meer in
Zaterdag: afscheid en vertrek, of verlenging

Hier zie je een kort filmpje terwijl ik speel met Flashy: de yo-yo is een bekend begrip bij Natural Horsemanship, het is één van de 7 ‘games’. Die je ook heel leuk kunt doen bij oefeningen voor trailer-laden, zo blijft het een ontspannen spel. Ik film het zelf met m’n telefoon, het beeld beweegt nogal aan het begin, want ik heb in mijn ene hand die telefoon en in de andere de leadrope. En Flashy wilde eerst langs de trailer in plaats van op de loopplank. Maar het is om een idee te geven

Lijkt het je leuk?
Wil je reserveren, of wil je eerst meer informatie en overleggen of het iets voor jou is?
Schrijf: vakantie@lacdeveronne.com
en je krijgt dezelfde dag antwoord.
Een whatsapp sturen kan ook: 0033634596205
We hopen een berichtje van je te krijgen! Informeer vrijblijvend, je zit nog nergens aan vast.

Accommodaties die nog vrij zijn:

In de week van 23 tot 30 april is nog vrij: het Guesthouse at the Lake, en een tenthuisje
In de week van 30 april tot 7 mei is nog vrij: Mouly Premiere, en een tenthuisje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *