waar & hoe

Lac de Veronne – 24540 Marsales – bij Monpazier – aan de D26E – Dordogne – Frankrijk
e-mail: vakantie@lacdeveronne.com

In één dag
Lac de Veronne ligt op ca. 1000 km van Nederland. Het is in een dag te rijden.  Het ligt in het zuiden van de Franse Dordogne.

Pré-historie
Beroemde pré-historische grotten liggen op een klein uurtje rijden.
dordogne, perigord
De Dordogne wordt ook wel de Perigord genoemd. De stad Bergerac ligt iets meer naar het westen, op ca. 45 km. De stad Bordeaux ligt nog westelijker, op twee uur rijden.  En Bordeaux ligt niet ver van de Atlantische Oceaan.

Klimaat
In de zomer is het warm in de Dordogne, maar dankzij de vruchtbare rivieren, is het er mooi groen. Zo nu en dan valt er een zomerse regenbui (meestal ’s nachts).  Ook in het voorjaar, najaar en winter is het klimaat aangenaam. Vanaf mei is het meertje al heerlijk qua temperatuur, tot in oktober kun je zwemmen.  Het najaar in de Dordogne is ook heel mooi, de bladeren kleuren rood, de zon staat lager, de schaduwen worden langer, overal zijn mooie doorkijkjes.

Streekgerechten
Culinair staat de streek bekend om zijn: eekhoorntjesbrood (cêpes), truffels, noten(likeur), rode wijn (Bergerac en Bordeaux)en zoete desertwijn (Monbazillac), de foie grasse (ganzelever), knoflooksoep (tourain) en de salade gesiers (eendenmaagjes).

Middeleeuwse kastelen en vestingstadjes
De Dordogne is ook beroemd om zijn Middeleeuwse kastelen en vestingstadjes. Lac de Veronne ligt op 2 km van Monpazier, één van de mooiste vestingstadjes van Frankrijk, met gezellige pleintjes, winkelstraatjes, en restaurantjes.

Transavia, en ander openbaar vervoer
Transavia vliegt vanuit Rotterdam naar Bergerac. Er zijn vaak heel voordelige aanbiedingen. In Bergerac kun je of een auto huren of we regelen een transfer naar het Lac de Veronne. Frankrijk staat niet bekend om zijn uitgebreide openbaar vervoersnetwerk.
Het dichts bijzijnde treinstation is Belves (12 km) of Le Buisson-de-Cadouin (24 km). Er zijn geen busverbindingen. We hebben wel goede leenfietsen met 24 versnellingen!

vakantie aan een Frans meertje met paarden en bootjes