paardensport onverantwoord

Verscheen in de Volkskrant van woensdag 22 januari 2020 een interessant stuk van dier-ethicus Willem Vermaat, met de kop:

Paardensport is onverantwoorde hobby
Een gedomesticeerd paard heeft geen vrije keuze.
Zo ontstaat een fundamenteel ethisch probleem

op vrijdagavond 24 januari schoof Anky van Grunsven aan tafel bij Op1 (de nieuwe talkshow sinds Jeroen Pauw stopte) omdat zij het pertinent oneens was met Vermaat.
Volgens haar ‘wil een paard graag alles doen voor zijn mens’ en leer je hem de ‘dressuurpassen aan zoals je een kind leert lopen’.
Sophie Hilbrand zat er wat naïef bij te lachen. Haar collega Hugo Logtenberg probeerde nog wel iets in de trant van: ‘de rollkur is toch inmiddels verboden’ maar nee, daar was Van Grunsven niets van bekend, ze was niet gestopt met trainen (haar letterlijke reactie; de presentatoren lieten haar er mee wegkomen). En toen Hilbrand haar vroeg naar ‘voortschrijdend inzicht misschien?, nee daar deed ze eigenlijk ook niet aan. Volgens haar was er nimmer onderzoek gedaan of een paard pijn van een bit ondervindt…

Maar Anky, paarden zijn niet net kinderen, en een paard doet alleen dat wat goed voor hem is. Dus doet zijn mens hem pijn met een bit, een zweepje of sporen, dan zal hij de volgende keer wel aan de wensen van zijn mens voldoen, omdat hij de pijn wil voorkomen.

Hier een linkje naar het artikel van Willem Vermaat, de dierethicus, wat ik graag onder jullie aandacht breng, omdat het zo waar is wat hij zegt: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/paardensport-is-onverantwoorde-hobby~b1636dd0/

of lees het hier:

“Kritiek op het gebruik van dieren voor vermaak neemt de laatste jaren toe. Tegelijkertijd is Jumping Amsterdam, waar van 23 tot 26 januari in de RAI springsport, dressuur en meer met paarden wordt gedaan, vooral een groot feest. Behalve voor de paarden zelf. Paardensport is ethisch onverantwoord.

advertentie
In 2015 verbood de rijksoverheid het gebruik van wilde zoogdieren in circussen. De reden hiervoor is aantasting van dierenwelzijn, onder andere omdat dieren in een circus ernstig beperkt zijn in hun mogelijkheden tot het vertonen van natuurlijk gedrag. Het vermaak van publiek weegt volgens de overheid niet op tegen de nadelen voor dieren.

Als we die argumentatie consequent doortrekken, zouden we onder meer dolfinaria en de paardensport ook moeten verbieden. De essentie is hetzelfde: dieren moeten kunstjes voor mensen doen en leveren daarvoor onvrijwillig hun vrijheid in.

Voorstanders van de paardensport pareren dat paarden willen rijden met mensen op hun rug en aan springen of dressuur willen doen. Daarmee maken ze de leugen zo groot, dat mensen er nog in gaan geloven ook. Paarden hebben niets te kiezen. Mensen hebben hun lot al voor hun geboorte bepaald. Reden van bestaan, is dat mensen iets met ze willen doen.

Bit veroorzaakt pijn
Toch beweren mensen dat er voor paarden iets te kiezen is. In augustus 2019 debatteerde ik hierover met hoogleraar inwendige ziekten van het paard Marianne Sloet bij Dit is de Dag op Radio 1. Zij stelde dat ‘als een paard iets echt niet wil, dan gaat hij dat ook echt niet doen’.

Maar mensen richten paarden van jongs af aan af en dwingen paarden te luisteren. Dat doen ze met ‘hulpmiddelen’ zoals het bit. Het bit prikt tegen het gevoelige gehemelte en veroorzaakt hierdoor – maar ook op andere manieren – pijn. Paarden doen vaak hun mond open om zo minder pijn te voelen, of leggen hun tong tussen het bit en hun gehemelte. Wie erop let, ziet dat dit veel voorkomt.

Het is accurater het bit als ‘dwangmiddel’ te bestempelen. Ruiters leggen met dit instrument hun wil op aan het paard. En als iemand een bit in de mond van een mens of hond zou plaatsen, zouden we allemaal spreken van een martelwerktuig.

Paarden gehoorzamen niet vanzelf aan mensen. Mensen moeten ze eerst breken en zadelmak maken. Veel paarden lijden aan aangeleerde hulpeloosheid. Ze proberen niet meer in verzet te komen tegen menselijke dwang, omdat ze hebben ervaren dat het geen zin heeft.

Omdat we opgegroeid zijn in een wereld waarin het normaal is dat mensen op paarden rijden, vinden we het normaal en zien we het probleem niet. Als je het eenmaal ziet, dringt de absurditeit echter tot je door. Paarden in de ‘topsport’ worden de wereld overgevlogen om op allerlei toernooien met een stuk metaal in hun mond bereden te worden door iemand met een zweep in zijn of haar hand. Zijn er werkelijk mensen die geloven dat een paard hiervoor zelf kiest?

Sport als doel
Maar het gaat niet om dergelijk diergebruik alleen. De paardensport heeft een fundamenteel ethisch probleem. Mensen brengen paarden in leven met de sport als doeleinde. Ze creëren daarbij bewust een situatie waarin kwetsbare dieren afhankelijk van ons zijn. Mensen bepalen het leven van paarden volledig: wanneer ze wat eten en met welke andere paarden ze wel of geen contact mogen hebben.

Het is een grove misvatting te denken dat dit moreel onproblematisch is. We creëren een situatie waar dieren per definitie ondergeschikt zijn aan mensen. Van een vrije keuze kan voor een gedomesticeerd paard geen sprake zijn. Daarnaast doen we paarden leed aan. Het is duidelijk dat paardensport een onverantwoorde hobby is.”

Clever Horsemanship
Het is om deze redenen dat wij je aan het Lac de Veronne bewust willen leren omgaan met paarden en je laten kennismaken met een andere manier die voor het paard prettiger is. Maar… je moet jezelf dan wel een beetje resetten, door je prestatiedrang in de ijskast te zetten. En wat is daarvoor een betere locatie dan een vakantie aan een Frans meertje. Lees er alles over op https://www.lacdeveronne.com/clever-horsemanship/